Marcelo en de echte wereld

Voor het vak Jeugdliteratuur lezen we per groep één boek, inderdaad je leest het goed schandalig laag aantal dus. Wij hebben het boek Marcelo en de echte wereld gekozen en hiervoor ieder een verslag met voor- en tegenargumenten geschreven.

Tegen
De hoofdpersoon Marcelo leeft in een voor de lezer onbegrijpelijke wereld: hij heeft het Syndroom van Asperger. Het boek begint met de confrontatie met een onderzoek dat hij ondergaat naar de Interne Muziek die hij hoort. Zeker in de eerste 16 bladzijden is het erg psychologisch geschreven, wat moeilijk is en een behoorlijke dosis voorstellingsvermogen vraagt. Ook de vele buitenlandse namen, die nogal op elkaar lijken, samen met de verwarring in Marcelo’s hoofd zorgen ervoor dat de lezer zich in het begin afvraagt waar het verhaal heen gaat.

“Met hun specifieke vermogens en sterke obsessies zijn autisten en lijders aan het syndroom van Asperger geboren literaire personages”, aldus Karel Berkhout in het NRC-artikel ‘Waren we allemaal maar zo ziek – waarom autistische personages zo populair zijn in de jeugdliteratuur.’

De vraag is of romans waarin autisten voorkomen wel echt recht doen aan deze mensen. In dit boek heb je pas richting de ontknoping van het verhaal begrip voor Marcelo’s ziekte. Dit vind ik zonde, want de lezer zou veel eerder al echt willen meeleven. Door het taalgebruik wat zeer volwassen is, wordt het moeilijk je met hem te kunnen identificeren.
Volgens Berkhout zie je dit direct terug in de literatuur – vaak hebben literaire personages Asperger. Heel duidelijk komt naar voren dat hun taalvermogen zo groot is, dat ze bijna allemaal als verhaal hoogbegaafd gelden. Toch vind ik dat dit jeugdboek – weliswaar bedoelt voor 15 plus, qua taalgebruik meer geschikt is als volwassenenboek.

De echte spanningsopbouw komt maar moeizaam op gang. Wanneer Marcelo de foto vindt, van het verminkte meisje lijkt er wat te gaan gebeuren, maar eigenlijk kabbelt dit rustig voort en spelen ondertussen de relationele verhoudingen een grotere rol.
Het is alleen jammer dat de personages niet dieper worden uitgewerkt, het blijft bijvoorbeeld redelijk op de vlakte wie zijn vader nu precies is als persoon. Jasmine leert de lezer beter kennen wanneer ook familieleden over haar praten tegen Marcelo, maar echt diep gaat het niet.

Je komt pas los van de bedompte sfeer die het verhaal overschaduwt wanneer Marcelo een weekendje weggaat met Jasmine naar haar vader. Eenmaal aangekomen grijpt de sfeer je onmiddellijk terug. Vooral omdat de manier van communiceren moeizaam verloopt en Marcelo vaak in de derde persoon over zichzelf praat.
Het is ook jammer dat de angst nauwelijks een rol speelt. Marcelo is benauwd voor het advocatenkantoor, maar nergens bereikt de angst proporties die de lezer laat huiveren, aldus eerdergenoemde recensent Berkhout.

Voor
Speciaal aan mensen met Asperger is de hoge mate van kennis die zij bezitten en de vaardigheid om menselijke emoties leren herkennen en deze uit het hoofd leren.
De manier waarop dit tot uiting komt in het boek is wel mooi verbeeld. Je ziet Marcelo echt nadenken en kunt op een gegeven moment voorspellen wanneer hij een uitdrukking niet begrijpt.
Marcelo vindt het moeilijk om gezichtsuitdrukkingen of gezichtskenmerken van een mens te implementeren. Als Jasmine naar een aantal ‘kleine mensjes’ wijst en vraagt of Marcelo ‘die gezichtjes’ ziet, noemt Marcelo op dat ze Chinees zijn omdat hij dit ‘herkent aan hun trekken van de aardrijkskundeles.’ Zo weet hij ook niet wat een vrouw mooi maakt. Hij voelt niet of ze wel of niet mooi is en vraagt zich hardop af of hem iets mankeert.

Het boek brengt je op deze manier in contact met de wereld die je nooit eerder, als je tenminste niet lijdt aan een autistische stoornis, ontdekt hebt. Door het analytische vermogen van Marcelo, dat hij op alle ‘gewone gebeurtenissen’ in zijn leven loslaat, ga je met een andere blik naar situaties en naar jezelf kijken.

Persoonlijk vind ik het boek niet direct een aanrader om lekker te gaan lezen, het is pittig om je aandacht erbij te houden maar wel ontzettend informatief om eens een kijkje in de wereld van een persoon met Asperger te krijgen!

Advertenties

Een gedachte over “Marcelo en de echte wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s